Pressiteade: Euroopa Eestlaste Koor tähistab Varbusel oma 10. sünnipäeva

10 aastat Euroopa Eestlaste Koori

Euroopa Eestlaste Koor tähistab augusti esimesel nädalavahetusel Varbuse Muusikamõisas oma 10. lauluaastat. Eesti kooride hulgas üks suuremaid, enam kui kümnes riigis elavaid lauljaid ühendav koor esineb erikülalisena Lenna ja ansambli Estonian Voices kontserdil 6. augustil kell 16.

Kümne aasta jooksul on kooris laulnud üle 200 inimese. Hetkel on aktiivseid liikmeid 130 ringis – need on Austrias, Belgias, Hispaanias, Hollandis, Kasahstanis, Luksemburgis, Prantsusmaal, Rootsis, Saksamaal, Soomes, Suurbritannias, Šveitsis ja Tšehhis elavad eestlased, sekka muust rahvusest elukaaslasi ning estofiile. Kokku saadakse vähemalt kaks korda aastas laululaagrites, lisaks kontsertreisidel ja väiksematel üritustel.

Euroopa Eestlaste Koor on osalenud kahel viimasel üldlaulupeol (2014 valikkoorina), võrukeelsetel Uma Pido laulupidudel, Eesti kultuuri üritustel paljudes Euroopa riikides, samuti Kanadas ja USAs. Mullu sügisel sai koor hõbediplomi Interkulturi koorifestivalil “Canta al mar” Callelas, Hispaanias.

Intensiivsetest, kuid äärmiselt meeleolukatest laululaagritest ja kontsertreisidest räägitakse hiljem enamasti ülivõrdes. “Asusin 2007. a sügisel õppima Viljandi Kultuuriakadeemiasse, kus avaliku esinemise aines oli vaja pidada kõne teemal “Minu perekond” ja mäletan, et rääkisin meie koorist,” meenutab 24.-27. juulil 2007 Sangaste lossis toimunud kõige esimeses laululaagris osalenud Triin Spitz. “Olin just Eestisse tagasi tulnud ja nägin oma perekonda laiemalt kui ainult ema-isa, õde-vend ja vanaema. Ma arvan, et see peegeldab hästi tunnet, mis tekib meie laagrites – olemegi nagu suur perekond.” Vanim laulja on küll juba 70aastane, aga teeb oma noorusliku energiaga kõigile silmad ette, kooris laulab ka tema lapselaps. Paljudest peredest lööb kaasa mitu põlvkonda ja järelkasvu jaoks on mudilas-, laste- ning noortekoor. 

Ebatavaliselt harva kokku saav seltskond vajab enda ette karismaatilisi, võlurikäega koorijuhte. Peadirigent ja üks koori asutajaist on Kalev Lindal, kes on muusikatöö kõrvalt võtnud südameasjaks Varbuse mõisakompleksi taastamise ning sealse kultuurielu korraldamise. 2012. aastal liitus kooriga Aachenis, Saksamaal elav vabakutseline laulja, pianist, hääleseadja ja koorijuht Elo Tammsalu-Schmitz. Euroopa Eestlaste Koori on juhatanud veel Lauri Breede (2007-2011 ja 2015), Silver Lumi (2011-2014), laagrites on dirigendina kaasa löönud Kaido Janke, Saidi Tammeorg, Reet Kromel-Williams, Viive Mäemets ning hääleimprovisatsioone ehk häikimist on harjutatud Anne-Liis Polli käe all.

Euroopa Eestlaste Koor on andnud kontserte koos tuntud eesti muusikutega – Olav Ehala, Ivo Linna ja Antti Kammiste, Jaanus Nõgisto ja Tõnu Timm ning ansambel Curly Strings. Heaks koostööpartneriks on Haaslava Meeskoor.

Oma sünnipäeva tähistab Euroopa Eestlaste Koor peadirigendi juures Varbuse Muusikamõisas. Laupäeval, 5. augustil kogunetakse laululaagrisse ning 6. augustil kell 16 esineb koor erikülalisena Lenna ning ansambli Estonian Voices kontserdil “Ootab armastus”.

 
Anneli Aken
Tegevjuht ja abidirigent
anneli@eestikoor.eu
+372 507 7747

Mare Rahkema
President
mare@eestikoor.eu
+49 163 347 1057

Kalev Lindal
Peadirigent
+372 504 0526
kalev.lindal@varbuse.ee