Kuidas kõik alguse sai

Euroopa eestlasi ühendava laulukoori loomise idee kasvas välja Saksamaal elavate laululembeste eestlaste soovist osa võtta Eesti XXIV üldlaulupeost 2004. aasta juulis. Projekti initsiaatoriks oli Mare Rahkema, kes kutsus dirigendiks Kalev Lindali ning Kalev omakorda Lauri Breede.

Kuuldused Saksamaa eestlaste koorist levisid üle piiride ning üksteise järel liitusid lauljad Belgiast, Shveitsist ja Hollandist. 24.-27. juulil osales Sangaste lossis laululaagris koos pereliikmetega 60 inimest, riikide nimekirja lisandusid Inglismaa, Soome, Taanist, Ukraina ja Läti. Euroopa Eestlaste Koor oli sündinud.

30 lauljat, kes käisid kõige esimeses laagris, on laulnud järjepidevalt. Koos EÜSL-i projektikoori lauljatega, kes suvelaagris osaleda ei saanud, on see arv veel 20 võrra suurem.

Juba kuu aega hiljem sõitis värske koor oma esimesele kontsertreisile Inglismaale, Catthorpe Manor’isse, septembris käidi Göteborgis Estivalil ning oktoobris toimus järgmine laululaager Bonnis Haus Annabergis – majas, mis on koori peamiseks koduks jäänudki.

Valik Heiko Schmaucki fototosid.

Karin Aanja artikkel ajalehes Valgamaalane.